Explozie de proiecte solare fotovoltaice în România

În condițiile multiplelor provocări cu care se confruntă în prezent sectorul energetic ca urmare a unui complex de factori defavorabili (schimbările climatice, criza gazelor naturale cauzată de războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie încă din perioada anterioară războiului etc.), disponibilitatea radiației solare în România împreună cu oferta generoasă de finanțare a proiectelor de energie verde au dus la o nouă explozie a acestor proiecte, 65% din capacitatea totală instalată în următorul deceniu fiind reprezentată de proiecte solare fotovoltaice. Din capacitatea instalată în prezent de 1.400 MW în proiecte solare, conform celui mai optimist scenariu în următorii zece ani ar urma să fie instalați încă 9.000 MW, reprezentând investiții de 5,5 miliarde de euro.

De la micii consumatori de energie la fabrici mari, ferme sau comercianți cu amănuntul, toată lumea vede proiectele solare ca pe o salvare de la facturile record la energie. Marile lanțuri de retail sunt doar câteva dintre companiile care au decis să investească în panouri solare pentru a-și acoperi parțial necesarul de energie. Datele publice disponibile arată că în perioada 2020 - aprilie 2022, peste 2.300 MW din proiectele de energie solară de anvergură au primit aprobări sau contracte de conectare la rețea. La acești MW se adaugă proiectele persoanelor fizice sau ale micilor companii, cele care s-au transformat brusc în mici producători de energie, un club cu aproximativ 14.000 de membri la sfârșitul anului trecut.
Ministerul Energiei a anunțat lansarea apelului de proiecte de producere de energiei electrice din surse regenerabile (eoliană și solară), cu un buget de 457.700.000 de euro, cu finanțare din PNRR (Planul National de Redresare și Reziliență). Prin realizarea proiectelor care pot fi finanțate în cadrul acestei scheme de ajutor, se urmărește creșterea cu aproximativ 950 MW a capacității instalate de producere a energiei electrice din surse de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate.

TÜV Rheinland România are o echipă de experți cu peste 10 ani de experiență în servicii de due diligence tehnic pentru proiecte de energie regenerabilă, cu accent pe proiecte fotovoltaice în toate fazele acestora (preconstrucție, construcție, recepție finală și punere în funcțiune, exploatare). Gama de servicii acoperă evaluări de locații, studii de prognoză, analize ale fezabilității proiectului, verificarea contractelor EPC și O&M, monitorizarea construcției, verificări la punerea în funcțiune, inspecții ale mentenanței, consilierea tehnică a proprietarului. Cu un total de peste 800 MW evaluați în proiecte fotovoltaice în România, echipa noastră este lider de piață în domeniul serviciilor de evaluare tehnică pentru această tehnologie de producere a energiei electrice.
Dr. Ing. Bogdan Trușcă

Business Area Manager
Energy, Electrical & Civil Engineering

Vizitați și paginile noastre referitoare la...

Servicii de eficiență energetică pentru operatorii industriali
Eficiența energetică – garanția maximizării profitabilității economice a organizației
Complexitatea controlului integrat. Soluții integrate pentru proiecte EPC.
Expertiză pentru a stăpâni complexitatea și cerințele extrem de tehnice ale proiectelor EPC.
© TÜV Rheinland 2024
 
Back to top